Kapal Terbang Terhempas

Tuesday, 29 November 2016

Japan, I'm coming

Assalammualaikum...

Plan untuk ke Jepun ni dah rancang lama, setahun mungkin. Walaupun setahun, tapi permulaan nak pergi Jepun ni sangat-sangat impromptu. Alkisahnya bila kawan kau tetiba offer cakap nak gi Jepun dengan dia ke tak. Aku mulanya ingatkan dia main-main. Hahaha, tapi, now where am i? Baru je balik dari Jepun.

Aku dah muak, bila orang ajak aku gi mana-mana. But, at the end of the day. Semua cancel eventhough macam-macam preparation aku dah buat. Walaupun aku tak sure, berjaya ke tak trip kali ni. But, i just go for it.

1. First, tukang cari tiket flight kawan aku yang mengajak aku tu. Biarkan, aku serahkan segala-galanya kat dia perihal flight ni. Hahaha.

KUL-HND
01.40PM
13/11/2016

Until

HND-KUL
11.45PM
24/11/2016

RM 706 (Return Flight)


Satu je kawan aku kat cakap masa kitaorang dah berapa hari kat Jepun haritu.

"Instead of 11 hari, kenapa aku tak letak 14 hari terus. It way more cheaper like that"

Well, perancangan Tuhan, apa lah yang kita tahu. Memang, masa kat Jepun, kami rasa tak nak balik. Yes, dia tengok over 14 days memang flight lagi murah. Tapi, aku dah cakap awal-awal dengan dia. The more longer you stay in Japan, its better, because i'm the type of person when go to travelling went for weeks long or months. Tapi, aku pun tak tahu kenapa dia pilih 11 hari. Oh well, mesti ada reason.

At first, kami macam takde hala tuju, tak tau nak gi mana pun kat Jepun, sebab lambat lagi kan, beli tiket setahun sebelum. Then, months before aku fly. Aku tak tahu lah kenapa, orang kiri kanan aku sebut, Osaka lah, Kyoto lah. A lot of them. It makes me tempting to do some research about Japan. So plan asal kat Tokyo, completely change to a lot of difference place.

2. Tempat tinggal memang kami dah setlle awal-awal. Asalnya, tinggal di rumah kakak kawan aku, Tapi, backfired. Dia pindah balik Malaysia. Huhuhu. Tulah, beli tiket awal-awal sangat. Hahahaha.
 So, option kedua is, merempat rumah kawan-kawan. Since kawan aku ni banyak kawan kat Jepun, jadi kami dah jimat satu kos. Iaitu, penginapan.

Then, Yuya, kawan Japanese kami tau kami nak datang Jepun. And he said to us that come over to my place, i'll show a lot of fun thing.

Since, kami decide nak pergi macam-macam tempat. After buat macam-macam research about ticket, train map, apps dan macam-macam lagi tips. Then, off we go to buy JR Pass.

3. We go to JTB Office to get this JR Pass. Remember, JR Pass not sold in Japan! You can check the rules and regulations in their own website or any other website. It's same btw. The head office of JTB located at Jalan Imbi. But we opted to went to at KLCC outlet because it is more easier to us to reach there. 

Jr pass price = RM 1,194 per person

The price will be differ. Ikut currency terkini. So, kalau korang beli JR Pass ni pada masa akan datang jangan terkejut plak tetiba mahal or tetiba murah.
They will give us an Exchange Order (EO). This EO need to be change at any stations with Japan rail pass exchange office. (Maaf takde gambar exchange order tu. Serius lupa tangkap gambar)

Stations yang boleh tukar EO

Background di belakang, kami sedang menuju ke Kawaguchiko

Walaupun mahal, tapi worth it untuk kami yang pergi macam-macam tempat ni. Ini sebab kami dari tokyo turun ke osaka, dari osaka pula pergi ke tochigi. Takper, kalau aku ada masa nanti aku kira balik segala perjalanan kami yang meggunakan shinkasen (bullet train) dan train. Sama ada berbaloi atau tidak beli JR pass ini.

4. Next is itnerary. Kalau kawan aku tukang settlekan hal-hal airport. Aku plak menyettelkan hal paling leceh. Sangat penting buat research awal-awal untuk mengelakkan kesesatan dan rasa bodoh bila di Jepun nanti. At least eventhough Itinerary kau tak seperfect mana. But, at least hangpa ada hala tuju. Sebenarnya, itinerary asal sangat lah simple. Tapi, disebabkan hasutan-hasutan syaitan (hasutan kawan-kawan kat Jepun). Ermm... banyak berpusing itinerary kami.

"Kita hanya mampu merancang, tapi takdir dan ketentuan adalah di tangan Allah"

Di itinerary, bagi aku sangat penting kau tau suhu. Yelah, bila duduk kat Malaysia, kau rasa tak payah aware dengan bende-bende macam ni pun takper, sebab kita still panas dan lembap sepanjang tahun. Eventhough rakyat Jepun sendiri, depa hari-hari tengok weather forecast, thats mean whenever we're travelling, jadikan bende ni satu habit. Jangan jadi pemalas, letak suhu dan cuaca setiap hari.



Ni contoh itinerary aku. Kalau rasa-rasa tak faham, boleh contact aku through email. Aku ada letak email kat sidebar. Ingat, ni itinerary asal, aku ada edit itinerary baru kat entry seterusnya. Macam aku cakap, mampu merancang. Bila kat Jepun, semua jadi lain. Hahaha. 

5. Sebelum kitaorang fly, aku ada terfikir nak beli pocket wifi , tapi disebabkan aku ni boleh tahan kedekut, aku abaikan sebab aku ramai cakap senang Jepun senang dapat free wi-fi connection. Well, bagi aku, yes, Jepun sangat senang dapat free wi-fi connection. But at the same time, ko akan jadi fed-up yang setiap kali ko nak connect ko kena melalui sign-in connection. Ceh. So yeah, kawan aku ada beli kad sim khas untuk traveller dan it is unlimited data. Huhuhu. Nanti aku ceritakan perihal kad sim ni di entry seterusnya.

6. Lastly, Apps. Kami install, offline map (Triposo Japan), For train information, wifi information and etc (Navitime for Japan Travel), for makanan halal information (Have Halal, Will Travel).

7. Apa yang penting,  aku tak bawak luggage. Kita backpakers style. Banyak sangat yang cakap kat aku. Kau jangan expect asyik nak jumpa lift kat semua station kereta api.

8. Kitaorang pergi masa musing daun gugur, (autumm). We expecting it will be cold there. Terutamanya bagi rakyat Malaysia yang memang dah kebal dengan kepanasan tetiba plak pergi negara sejuk. Ermm... gigil lah citer dia. So, aku bawak 4 baju long sleeves semua ada heat tech. (Beli je kat Uniqlo). Satu outer jacket yang tahan sejuk dan angin, 1 muffler, 1 pair of gloves, 1 jean je sebab rancang nak beli lagi satu seluar kat Uniqlo Jepun. Murah kot dari Uniqlo Malaysia ;-P Bawak sikit je baju, nanti dobi jelah kat rumah kawan. Hahaha.

Ok, till we meet again. InsyaAllah entry seterusnya akan siap dalam 3-4 hari lagi. Banyaknya nak taippp.